
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL
 
STATE OF ARIZONA 

TERRY GODDARD 
ATTORNEY GENERAL October 9,2008 

Mr. Mark Spencer, President 
Phoenix Law Enforcement Association 
1102 West Adams Street 
Phoenix, AZ 85007 

Dear Mark: 

Thank you for your September 25, 2008 letter regarding the Public Safety Personnel Retirement System 
("PSPRS"). You have asked for a legal opinion regarding the propriety of "upper level police managers" retiring 
from a law enforcement agency but then being rehired by the same agency "with a different title and some 
additional responsibilities." You have raised interesting questions, but a review of the pertinent statutes and 
consultation with my staff lead me to conclude that there is no appropriate role for my Office with regard to your 
inquiry. 

Members of the Phoenix Law Enforcement Association provide immense public service to residents of the City 
of Phoenix, and I appreciate your members' service. However, PLEA is not a state agency. Under Arizona law, 
my Office is only permitted to provide legal services and opinions to departments and agencies of the State of 
Arizona, and may not render legal opinions to private individuals or entities. A.R.S. § 41-192. 

The Arizona Legislature has delegated responsibility for general administrative oversight of PSPRS to the Fund 
Manager pursuant to A.R.S. § 38-848. Responsibility for oversight of the Deferred Retirement Option Plan has 
been delegated to the fund manager pursuant to A.R.S. § 38-844.02. The Legislature has delegated the 
"administration of the system and the responsibility for making the provisions of the system effective for each 
employer" to PSPRS local boards. A.R.S. § 38-847. My office does not represent the fund manager or the 
Phoenix local board. 

Although I cannot assist you directly, with copies of this letter I am forwarding your letter and the packet you 
submitted to me to the PSPRS manager and PSPRS's attorney for their review. 

'nc~r"
 

James M. Hacking, Administrator
 
Public Safety Personnel Retirement System
 
3010 East Camelback Road, Suite 200
 
Phoenix, AZ 85016-4416
 

Marc R. Lieberman, Esq.
 
Kutak Rock LLP
 
8601 North Scottsdale Road
 
Scottsdale, AZ 85253-2742
 

1275 WEST WASHINGTON, PHOENIX, ARIZONA 85007-2926 • 602.542.4266 • FAX 602.542.4085 • WWW.AZAG.GOY 
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ATTORNEY GENERAL
 
Criminal Division
 

MEMORANDUM
 

TO:	 Terri Skladany 

Chief Deputy flV 
FROM: Donald E. Conrad ~ 

Criminal Division Chief Counsel 

DATE: September 25, 2008 

RE: Letter from Phoenix Law Enforcement Association (PLEA) 

The attached letter dated September 25, 2008, from PLEA was delivered to our office addressed to 
the Attorney General. The letter requests a legal opinion concerning A.R.S. § 38-849.D relating to 
police pensions. I'm certain it was delivered to one of our investigators because it was a letter 
from PLEA. As it is not a criminal matter, I am forwarding it to you to ask that you assign it for 
consideration with one of our civil lawyers. 

I am also advised that PLEA let it be known at the time of delivery of the letter that this matter was 
also being distributed to the media. I intend to alert Steve Wilson and Anne Hilby about the 
delivery of the letter and to assist in formulation of a response if there is an inquiry. A copy was 
also given today to the AG. 
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38-849. Limitations on receiving pension; violation; classification; reemployment 

after severance; reinstatement of service credits; reemployment of retired or 

disabled member 

D. If a retired member is reemployed by an employer, no contributions shall be 

made on the retired member's account, nor any service credited, during the period 

of such reemployment. Notwithstanding this subsection, if a retired member 
subsequently becomes employed in the same position by the employer 
from which the member retired, the system shall not make pension 
payments to the retired member during the period of reemployment. On 

subsequent termination of employment by the retired member, the retired member 

is entitled to receive a pension based on the member's service and compensation 

before the date of the member's reemployment. If a member who retired under 

disability is reemployed by an employer as an employee, that member shall be 

treated as if the member had been on an uncompensated leave of absence during 

the period of the member's disability retirement and shall be a contributing member 

of the system. For the purposes of this subsection, "same position" means the 

member is in a position where the member performs duties and exercises authority 

that are the same duties that were performed and the same authority that was 

exercised by the member before the member's retirement. 


